Rot – Avdrag

Vi tar hand om ROT-avdraget
Rotavdraget är en form av skattereduktion som har funnits i Sverige sedan 1993. Då kallades det för ROT-programmet. ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Rotavdraget kan du alltså använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Vad behöver du tänka på när du ska använda dig av rotavdraget? Vi går igenom några viktiga punkter på den här sidan.

ROT-avdraget gäller för privatpersoner och innebär att du får en skattereduktion på upp till 30 procent av arbetskostnaden. Avdraget görs direkt, vilket innebär att vi ser till att beloppet blir reducerat direkt på fakturan. Du behöver alltså inte vänta till nästa deklaration.
Avdraget är mycket användbart för dig som renoverar i hemmet och är upp till 50 000 per person och år.

Rotavdraget slås ihop med rutavdraget

Det kan vara bra att veta att rutavdraget (som står för rengöring, underhåll och tvätt) räknas samman med rotavdraget. Om du exempelvis anlitar en flyttfirma via HelpHero kan du använda rutavdraget till att minska kostnaden för flyttstädningen. Du får dra av hela 50 procent av kostnaden.

Den totala summan för både rut och rot slås då ihop och denna får inte överstiga 50 000 kronor. Om du har fått 1 500 kronor i avdrag för flyttstädning under året har du därmed 48 500 kronor kvar att använda i rotavdraget.
På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om villkoren för att få avdrag.